ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ - Πέρα από τη σκιά της Ακρόπολης

Με σημείο συνάντησης τη Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας θα επισκεφθούμε μνημεία και τόπους της Χριστιανικής και Βυζαντινής ιστορίας.

Αρχίζουμε απο το Λόφο του Aρείου Πάγου
Λόφος Αρείου Πάγου
Εκτός της αρχαιολογικής του αξίας, καθώς αποτελούσε το μέρος όπου συναθροιζόταν το δικαστικό σώμα της Βουλής των 6ο αι. π.Χ., ο εμβληματικός αυτός βράχος, βορειοδυτικά της Ακρόπολης, προσφέρει μοναδική θέα της Αθήνας που κόβει την ανάσα!
, βορειοδυτικά της Ακρόπολης, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά τον Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Προχωρούμε πρός το Μετόχι του ΠαναγίουΤάφου
Μετόχι Πανάγιου Τάφου
Στενά συνδεδεμένο με τη γιορτή της Λαμπρής, αφού εδώ φτάνει φτάνει πρώτα  το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων ή Αγιοταφίτικο Μετόχι χτίστηκε τον 17ο αι. και είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της Πλάκας.
όπου το Άγιο Φως φτάνει στην Ελλάδα απο την Ιερουσαλήμ κάθε Ανάσταση. Κάνουμε βόλτα στα Αναφιώτικα
Αναφιώτικα
Χτισμένη με βάση την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα μέσα του 19ου αιώνα, αυτή η λιλιπούτεια γειτονιά είναι σίγουρα η πιο γραφική γωνιά της Αθήνας. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στο τέλος της συνοικίας της Πλάκας.
και στην Πλάκα και προχωρούμε πρός την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι η έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η περιφέρειά της καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας και των περιχώρων της πόλης.
όπου θα επισκεφτούμε και το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, ίσως το πιο παλιό αρχοντικό της Αθήνας που πρόσφατα έγινε μουσείο. Καταλήγουμε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών
Ιερά Μητρόπολη Αθηνών
Το 1842  ο Δανός Θεόφιλος Χάνσεν ανέλαβε το σχεδιασμό, επιλέγοντας ένα συνδυασμό δυτικών στοιχείων αναγεννησιακού και γοτθικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια τις εργασίες ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος και προσέθεσε βυζαντινά στοιχεία. Για την τελική μορφή της, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο με βυζαντινά και νεοκλασικά στοιχεία, υπεύθυνοι είναι οι Francois Boulanger και Παναγιώτης Κάλκος.
η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ακριβώς δίπλα ο
 Ναός της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου, γνωστός και ως μικρή Μητρόπολη.

Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί στο Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αι. και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Φυσικά από τη βόλτα μας δεν θα λείψει ένα ή περισσότερα διαλείμματα για ένα ζεστό ή δροσερό αφέψημα, ένα γλυκό του κουταλιού ή οτιδήποτε άλλο η διάθεση του γκρουπ μας υποδείξει!