Τα μυστικά της πόλης
Θέλεις να μάθεις όλα τα μυστικά που κρύβει η Αθήνα στη καρδιά της;

H πιο ολοκληρωμένη BeeFree προτεινόμενη περιήγηση ξεκινά από τον Λυκαβηττό, τον ψηλότερο λόφο της Αθήνας με την απόλυτη πανοραμική θέα της πόλης. Θα μας οδηγήσει σε αυτόν και στο μεσαιωνικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου το τελεφερίκ.

Επόμενος σταθμός ένα από τα αξιολογότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, η Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη
Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη
Ο κυρίως ναός ανήκει στον τύπο του σύνθετου εγγεγραμμένου σταυροειδούς τετρακιόνιου σταυρού και είναι πιθανότατα του 10ου αι. μ.Χ., ενώ ο νάρθηκας χτίστηκε τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Σήμερα, το καθολικό της Ιεράς Μονής είναι και Συνοδικό Παρεκκλήσιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
, δίπλα από τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και στη συνέχεια το Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αι. και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Μόνο για λίγο θα αφήσουμε τα βυζαντινά χρόνια πίσω μας θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος και στο επιβλητικό κτίριο της Bουλής των Ελλήνων
Bουλής των Ελλήνων
Το επιβλητικό κτίριο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Σχεδιάστηκε από τον επίσημο αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ και αποτέλεσε αρχικά τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου (1843). Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο και μέρος της συλλογικής μνήμης.
.

Κατεβαίνοντας τη Σταδίου, νοτιοδυτικά της πλατείας Κλαυθμώνος, μια ευχάριστη έκπληξη μας περιμένει. Η πλατεία Αγίων Θεοδώρων, παρόλο που πρόσφατα έχει ανακαινιστεί, διαθέτει ακόμη το νοσταλγικό άρωμα της παλιάς Αθήνας. Συνάμα φιλοξενεί από τα μέσα του 11ου αι. μ.Χ. ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, το ναό των Αγίων Θεοδώρων
ναό των Αγίων Θεοδώρων
Έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς ως το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της πόλεως των Αθηνών, το οποίο οικοδομήθηκε στη θέση ενός παλαιότερου ναΐσκου. Η ανέγερσή του χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει στην κατηγορία των απλών δίστηλων εγγεγραμμένων σταυροειδών ρυθμών.
.

Το καλύτερο διάλειμμα μπορεί να το προσφέρει μόνο ένας τόπος που έχει το δικό του ρυθμό και δεν επηρεάζεται από ρολόγια και ημερολόγια. Κι αυτός σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Ευριπίδου και την Αιόλου. Οι παλιές μαρκίζες των εμπορικών καταστημάτων και τα στενά μπαλκονάκια με τα περίτεχνα κάγκελα των κτιρίων ανακατεύονται με το άρωμα των μπαχαρικών, των ξηρών καρπών και του παστουρμά. Θέλει κάποιος λουκουμάδες;

Συνεχίζοντας στον πεζόδρομο της Αιόλου, δίπλα στον επιβλητικό ναό της Παναγιάς Χρυσοσπηλιώτισσας, θα συναντήσουμε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής
Αγίας Παρασκευής
Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής και ο χρόνος ανέγερσής της τοποθετείται στην Τουρκοκρατία. Το 1762 παραχωρήθηκε στη Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνα και έγινε μετόχι της.
και τις τοιχογραφίες του που χρονολογούνται από το 1930. Λίγο πιο κάτω στη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη, ο ναός της Αγίας Ειρήνης
Αγίας Ειρήνης
Λέγεται ότι χτίστηκε από τα ερείπια 70 βυζαντινών εκκλησιών που γκρεμίστηκαν επί Βαυαροκρατίας. Με τη μεταφορά της έδρας του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η Αγία Ειρήνη έγινε επίσημος καθεδρικός της πρωτεύουσας. Την ανακαίνιση και την επισκευή του ναού ανέλαβε το 1845 ο ονομαστός αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυτατζόγλου.
, η πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας και «κιβωτός» της νεότερης ελληνικής ιστορίας, φιλοξένησε ξεχωριστά γεγονότα, όπως την κηδεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τη χειροτονία του Μακάριου Αρχιεπισκόπου και πρόεδρου της Κύπρου κ.ά.

Στον εμπορικότερο πεζόδρομο της πόλης, την Ερμού, θα συναντήσουμε ένα διαμάντι της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου
Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου
Η έλλειψη επαρκών ιστορικών πληροφοριών για τη μεσοβυζαντινή εποχή στην Αθήνα, δεν μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε με χρονολογική ακρίβεια την ιστορία του μνημείου, η οποία φαίνεται να είναι μακρά και σημαντική. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε προς τα τέλη του 11ου αι. μ.Χ.
, την Παναγιά της Καπνικαρέας όπως την λένε οι ντόπιοι. Προχωρώντας στη συμβολή με την οδό Αθηνάς, μας περιμένει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης
Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης
Η Παναγία η Παντάνασσα, ναός τύπου καμαροσκέπαστης Βασιλικής, είναι ένας από τους παλαιοτέρους της Αθήνας. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας μετετράπη σε καθολικό Ιεράς Μονής, ενώ έδωσε το όνομά της στην ευρύτερη περιοχή, γνωστή έκτοτε ως Μοναστηράκι.
, έναν απο τους παλαιότερους Ναούς της Αθήνας.

Σε μια εξαιρετική διαδρομή, από την οδό Αδριανού θα οδηγηθούμε στα μονοπάτια της Αρχαίας Αγοράς
Αρχαίας Αγοράς
Κατοικημένη από την πρώιμη νεολιθική εποχή (3.000 π.Χ.), είχε χρησιμοποιηθεί και ως νεκροταφείο. Στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. η περιοχή μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο συγκέντρωσης των πολιτών. Τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 11ο αι. μ.Χ.
και τη Στοά του Αττάλου
Στοά του Αττάλου
Το διώροφο οικοδόμημα, δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου του Β´ (159-138 π.Χ.), υπήρξε ένα είδος αρχαίου εμπορικού κέντρου με καταστήματα και εργαστήρια. Ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1953-1956 και από τότε χρησιμοποιείται ως μουσείο με αντικείμενα κυρίως καθημερινής χρήσης, που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Αγορά.
, όπου χτυπούσε ο σφυγμός της Αθήνας του Περικλή. Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το πολιτικό, οικονομικό, διοικητικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Όλοι οι πολίτες συγκεντρώνονταν εδώ για να πραγματοποιήσουν κάθε είδους δραστηριότητα. . Ένα πλήθος ερειπίων και κάποια εξαιρετικά καλοδιατηρημένα μνημεία, όπως ο ναός του Ηφαίστου, μας περιμένουν στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο της.

Λίγο πιο πάνω στον Άρειο Πάγο ήρθε  ο Απόστολος Παύλος για να φέρει τα νεα στη Δύση για τον Χριστιανισμό και τον Ανεστημένο Χριστό.

Αναπόφευκτα θα καταλήξουμε στον ομορφότερο πεζόδρομο της Ευρώπης, την οδό Αποστόλου Παύλου και το Θησείο για να αφουγκραστούμε όλες τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί. Με φόντο τον Παρθενώνα θα απολαύσουμε ένα καφέ ή ένα γεύμα, ο,τι πρέπει μετά τη βόλτα μας!